Tudomány

Milyen zenét hallgat Spock parancsnok?

Az Avatar navijai Eminem és James Blunt, a Star Trek Spock kapitánya az Oasis és a Take That zenéjét hallgathatja - derült ki egy kutatásból.

A tanulmány az Egyesült Királyság fizikai intézetének és a szerzői jogok társaságának közös munkája. A számításokból kitűnik: a Földtől 4,4 fényévnyire lévő Pandorán Eminem és James Blunt slágerei szólnak a navik rádióin és iPodjain.

Spock parancsnok, a Star Trek-saga hegyes fülű hőse viszont még csak a Take That, az Oasis és a D-Ream zenéjét élvezheti, tekintettel arra, hogy Spock annak a Vulcan bolygónak szülöttje, amely 16 fényévnyire kering a Földtől.

Mondhatni, hogy zenei korszakok választják el a Földtől Isaac Asimov Alapítvány-sorozatának szereplőit, akik 25 fényévnyire vannak, így ők most ismerkednek a Dire Straits, a Simple Minds vagy éppen a The Smiths zenéjével.

“A tanulmánynak valóban van humoros oldala, érdekes felfedezni, melyek a vezető slágerek fikcióbeli barátainknál. Ugyanakkor komoly vetülete is van a vizsgálódásnak – és nemcsak azért, mert a zene kiváló példája a fizika gyakorlati működésének, hanem azért is, mert kommunikációs forma a Földön és a bolygón túl egyaránt” – mondta Andrew Newsam asztrofizikus.

Mindehhez Ellis Rich, a szerzői jogokat kezelő társaság tagja csak annyit tett hozzá: hang- és rádióhullámok nélkül mind a Föld, mind pedig a világegyetem teljes csendre lenne ítélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik