Tudomány

Meghalt a sakkautomata feltalálója (1804)

Bécs, március 26. - Kempelen Farkas a XVIII. század egyik legjelentősebb magyar tudósa és feltalálója volt.

Az ír származású, bevándorló szülők gyermeke, Kempelen Farkas Pozsonyban született. A polihisztor és természetbúvár Bécsben jogot és filozófiát hallgatott, de érdekelte a matematika, a fizika és a rézmetszés is. Tisztviselő lett, selyemgyárakat létesített, megtervezte a gőzturbina ősét, és megépítette a világ első beszélőgépét. 1769-ben készítette el legismertebb művét, a sakkozógépet. Ezzel szerte Európában mutatványoskodott. A költő, író polihisztor építészként is tevékenykedett, ő tervezte a Várszínházat, és Schönbrunn szökőkútjait.

Németre fordította Mária Terézia törvénykönyvét, és a himlőben megbetegedett uralkodónőnek mozgatható betegágyat készített.

Ajánlott link:

Weboldal Kempelenről

A beszélőgép másolata működésben

A híres sakkozógép, A Török miniatűr másolata

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.