Tudomány

Lefejezett és gúzsba kötött asszonyt találtak Balástyán

A régészek egyedülálló leletekre bukkantak, amikor Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték építés során átkutatták a terepet.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum most hozta nyilvánosságra, hogy az elmúlt évben milyen leletekre bukkantak, miközben egy öt méter széles sávon 210 kilométeren át kutattak.

– Igazi keresztmetszetet kaptunk négy megye több ezer éves történelméről – nyilatkozta a hir24-nek Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Az egyik legérdekesebb leletet Balástya mellett találták meg a szakemberek. Egy lefejezett középkorú asszony lábait és karjait szinte gúzsba kötötték. A római császárkori szarmata csontvázat megvizsgálva, a régészek úgy gondolják, hogy szakrális csonkítás történhetett.

Kiskunfélegyháza mellett közel 4000 éves urnasírokra bukkantak: az elhunytat felravatalozták, máglyán elhamvasztották, majd a hamvakat nagyméretű edénybe tették, s tállal lefedve földbe ásott gödörbe helyezték. A fémkeresős kutatás során különleges Árpád-kori éremkincs is előkerült: az ezüstpénzeket tulajdonosuk feltehetően valamilyen fenyegető veszély elől rejtette a föld alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik