Tudomány

Kína felé kanyarodott a forgalom

Csütörtökön furcsa jelenségre lehetett figyelmes számos internetező, bizonyos webcímek beírása akaratlanul Kínába vitte őket.

Az internet forgalmát számtalan, úgynevezett DNS (domain name system) szerver irányítja, ezek kapcsolják össze egy oldal nevét azzal, hogy fizikailag melyik szerveren található. A Svédországban található I Root Server, amely egy ezek közül a fontos kiszolgálók közül, furcsa viselkedést mutatott tegnap: mindazok, akik beírták a Youtube, a Twitter vagy a Facebook nevét a böngészőjükbe, nagy vlószínűséggel egy kínai oldalon kötöttek ki. A jelenség világszerte tapasztalható volt, az említetteken kívül 20-30 másik oldal esetén is.

A Twitter és a Facebook képviselői nem reagáltak a hibára, a Google szóvivője is csak annyit nyilatkozott, hogy “ez minden bizonnyal egy szolgáltató-specifikus jelenség”.

A kínai illetékesek természetesen tagadták, hogy hozzányúltak volna a DNS szerverekhez, azonban szakértők régóta feltételezték, hogy Kína ilyen módon téríti el a forgalmat, azaz bizonyos beírt nevek esetén más, kínai oldalt ad vissza. A kérdés most is csak az, hogy ez miképpen kerülhetett az rszágon kívülre.

A szervert üzemeltető cég képviselője, Kurtis Linqvist szintén azt nyilatkozta, hogy nem nyúltak a rendszerhez, azonban alapos vizsgálatot ígért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik