Tudomány

Interaktív szökőkutat adtak át a Belvárosban

Néhány nappal a Főutca átadása előtt a nagyközönség már birtokba vehette az egy éve zajló fővárosi beruházás leglátványosabb innovációját - a Szabadság téri vízjátékot.

Az interaktív szökőkút a belső városfejlesztési terv legfontosabb része, a Főutca éke – fogalmazott Rogán Antal, az V. kerület polgármestere a pénteki ünnepélyes átadáson.

Cselovszki Zoltán az V. kerület főépítésze elmondta: intelligens szökőkút sok van világszerte, de interaktív egy sincs. A Las Vegasban vagy például az osztrák kastélyokban található szökőkutak mind-mind egy előre eltervezett program és látvány elkészítésére szolgálnak, hangsúlyozta a főépítész.

A budapesti vízfüggöny nem ilyen – a Szabadság téren sétálók maguk alakítják a szökőkút látványát, azzal hogy megállítják vagy elindítják azokat az effekteket, amelyeket a tervezők beépítettek a kútba – magyarázta el Cselovszki Zoltán. Ezt leginkább úgy lehet elképzelni mindazoknak, akik még nem látták, mint egy olyan termet, aminek vízből van a fala, és hogyha megközelítjük, akkor kinyílik rajta egy ajtó, amin be lehet lépni egy intim térbe. Ezáltal egy metropolisz szívében egy csendes szobára találhat bárki – fogalmazott a főépítész. Szeptemberben még kiegészül a szökőkút, többek között egy ülőplasztikával és beépítenek egy fényjátékot is, tette hozzá a főépítész.

Ajánlott linkek:

Interaktív szökőkút (építészfórum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik