Tudomány

Húsz év börtönre ítéltek egy hackert az Egyesült Államokban

Húsz év börtönre ítélték az Egyesült Államokban azt a hackert, aki társaival valószínűleg minden idők legnagyobb számítógépes személyi adatlopását hajtotta végre.

A 28 éves Albert Gonzalez két külföldi állampolgárságú cinkosával együtt feltörte több vállalat, köztük az OfficeMax, a TJX Companies és a Barnes and Noble számítógépes rendszerét, és hozzájutott összesen több mint 130 millió bankkártya adataihoz. A hackertámadások és az adatokkal való visszaélések csaknem 200 millió dolláros kárt okoztak a vállalatoknak, illetve az érintett bankoknak és biztosítóknak.

A kubai származású férfi tavaly bűnösnek vallotta magát az ügyében eljáró bostoni bíróság előtt. Az ítélet kihirdetése előtt bocsánatot kért a családjától, és azt mondta, nem nyereségvágyból, hanem kíváncsisága és internetfüggése miatt követte el a csalásokat.

Az ügyészi iratok szerint Gonzalez az utóbbi években 2,8 millió dollárra tett szert, amelyből egyebek mellett vett egy lakást Miamiban, egy BMW-t, továbbá egy Tiffany briliáns gyűrűt és több Rolex karórát. A csaló ezenkívül több mint egymillió dollár készpénzt rejtett el a kertjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik