Tudomány

Cenzúrázhatják a DVDket

Angliában még az idén bezethetik a ClearPlay nevű szolgáltatást, amellyel a szülők megszűrhetik a filmeket az erőszakos tartalmaktól.

Kompatibilis DVD-lejátszó és egy online film-adatbázishoz való előfizetés birtokában a ClearPlay nevű szolgáltatás használatakor a filmből kimaradnak az erőszakos jelenetek, a csúnya beszéd és a vér.

Amerikában máris támadják a rendszert, a Directors Guild of America, azaz a rendezők szakszervezete be is perelte az üzemeltetőket szerzőijog-sértésért. A bíróság végül a ClearPlay javára döntött, mondván, amíg nem kerül rögzítésre a vágott verzió, addig nincs szó jogsértésről sem.

Skip Riddle, a ClearPlay munkatársa védelmébe vette a szolgáltatást, mondván ők nem cenzúráznak, csupán egy olyan eszközt adnak a felhasználók kezébe, amellyel megvédhetik a gyerekeiket az ártalmas tartalmaktól. Mások arra figyelmeztettek, hogy a DVD-k esetében a korhatár-rendszer gyakorlatilag semmit sem ér, így a szűrés hatékonyabb.

A ClearPlay reményei szerint hamarosan a Blu-Ray filmek és az On-Demand videoszolgáltatások esetében is elérhető lesz a rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik