Tudomány

Az első Tyrannosaurus-lelet Ausztráliában

Paleontológusok első ízben találtak bizonyítékot arra nézve, hogy a Tyrannosaurus egykor a déli féltekét is benépesítette.

A 110 millió éves ausztrál leletről a tudósok a Science legújabb számában közöltek tanulmányt.

Az alig 30 centiméteres csípőcsontdarabkát Victoria államban Tom Rich, a melbourne-i Victoria Múzeum paleontológusa, a cikk társszerzője fedezte fel. Az ausztrál dinoszauruszt NMV P186069 katalógusjellel látták el.

Korábban Tyrannosaurus-fosszíliákra csupán az északi félteke kontinensein bukkantak. Ám míg a csúcsragadozónak számító félelmetes T. rex, amely 70 millió évvel ezelőtt élt, tekintélyes testméretekre tett szert, hiszen hossza megközelítette a 12 métert, súlya pedig a 4 tonnát, addig ausztrál rokona lényegesen kisebb volt. A kora krétakorban élt Tyrannosaurus alig érte el a 3 métert, és csupán 80 kilót nyomott.

A csípőcsontdarabka “arról árulkodik, hogy 110 millió évvel ezelőtt, a dinoszaurusz korszak kellős közepén a Tyrannosaurusok az összes kontinenst benépesítették. A kérdés csupán az, hogy miért váltak csúcsragadozókká északon, és mi okból csökevényesedtek el délen” – hangsúlyozta kutatásokat irányító Roger B.J. Benson, a Cambridge-i Egyetem paleontológusa.

Mint kifejtette, a dinoszauruszok 170 millió éven át uralták a Földet, azt a helyet töltve be az élővilágban, amely ma az emlősöké. “A fajok változását, diverzifikálását vizsgálva, valamint a múltbéli tömeges kihalási eseményeket kutatva megérthetjük, hogy napjainkban milyen veszélyek fenyegetik az élővilágot” – mondta.

Ráadásul, mint rámutatott, az őskori élőlények tanulmányozása segít a modernkori fajok evolúciójának megértésében is. “Csupán a közelmúltban sikerült például a paleontológusoknak megoldaniuk a madarak származásának rejtélyét, megállapítva, hogy a dinoszauruszoktól erednek” – magyarázta. Hozzátette, hogy a madarak egy sor megkülönböztető jellegzetességgel rendelkeznek, testüket tollazat borítja, melegvérűek, és üregesek a csontjaik. “A tudósok között azonban nem volt konszenzus a madarak származására vonatkozóan. Most, hogy ismerjük eredetüket, megállapíthatjuk, hogyan fejlődtek evolúciójuk során. A Tyrannosaurus viszonylag közel áll a madarakhoz, így megismerésük újabb adalékot szolgáltat a az utóbbiakkal kapcsolatos ismereteinkhez” – közölte Benson.

A brit paleontológus szerint, noha csupán egy csont került elő, a lelet mégis arról tanúskodik, hogy 110 millió évvel ezelőtt a kis Tyrannosaurusok világszerte mindenütt élhettek. Meggyőződése, hogy Ausztráliában azért került elő eddig oly kevés dinoszauruszlelet, mivel eddig nem tárták fel a megfelelő üledékes rétegeket.

“A közelmúltban kezdődtek meg a déli féltekén a komoly paleontológiai kutatások, a legtöbb felfedezés az utóbbi 10-20 évben született. A paleontológusok ily módon csupán most kezdték feltérképezni a déli őshüllők csoportjait” – összegezte Benson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik