Tudomány

Páviánok dézsmálják a szőlőt Dél-Afrikában

Több száz vadon élő pávián garázdálkodik Dél-Afrika híres Constantia nevű borvidékén, ráadásul pont a legdrágább szőlő ízlik nekik leginkább.

Hiába próbálkoznak elektromos kerítéssel, dudával, vagy riasztókkal a Fok-félsziget szívében elterülő Constantia borvidék La Terra de Luc nevű térségének gazdái, a környék páviánjai szinte mindenre képesek a lédús, napérlelte finomság megszerzéséért. A termelők legnagyobb bánatára ráadásul az állatok éppen az édes pinot noir szőlőből lakmároznak a legszívesebben, amely jóval többet ér a piacon, mint az átlagos merlot vagy cabernet sauvignon.

A páviánok már korábban is okoztak problémát Dél-Afrika szőlőtermő vidékein, ám a helyi gazdák szerint az idei év az eddigi legrosszabb. Ennek oka, hogy a bozóttüzek és a hegyoldalakon terjeszkedő szőlőligetek miatt az állatok egyre jobban kiszorulnak korábbi táplálékszerző területeikről.

A januártól márciusig tartó szüreti időszakban általában 12 tonnányi szőlő gyűlik össze a Fokvárostól 80 kilométerre elterülő La Terra de Luc térségében, ám a páviánok miatt 500-600 kilogrammal kevesebb termést sikerül csak betakarítani. A kutatóközpont adatai szerint évente csak ezen a területen mintegy 34 800 dollár (9 millió forint) értékű szőlő semmisül meg.

A helyi termelők persze minden erejükkel harcolnak a páviánok ellen, amelyek olykor még be is csiccsentenek a napon erjedésnek indult szőlőszemektől, majd csendesen elszenderednek az árnyékban. A bortermelők egy része a vuvuzelas nevű dudával próbálja elijeszteni az állatokat, mások az elektromos kerítésben bíznak, ám a páviánok, vagy lyukat ásva, vagy a fák ágain ugrálva, vagy a kerítés gyenge pontjait felkutatva, de végül így is bejutnak a csemegéhez. Jelenleg egy olyan nyakörv kifejlesztésén dolgoznak kutatók, amely a páviáncsapat egyik tagjára erősítve jelez, pontosabban szöveges üzenetet küld egy mobiltelefonra, ha az állat a szőlőligetek közelében kószál.

A szakemberek szerint azonban a probléma semmiképpen sem fog megszűnni addig, amíg a termelők tovább terjeszkednek a páviánok élőhelyéül szolgáló hegyek alacsonyabb lejtőin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik