Tudomány

Kifehéredett a Föld legdélebbi korallzátonya

A világ legdélebbi korallzátonya első ízben veszítette el színpompájának nagy részét.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok ismertetőjegye, ilyenkor a korallpolipokkal szimbiózisban élő algák kilökődnek a rendszerből környezetük felmelegedése miatt. Jelen esetben két fokkal nőtt a Sydneytől mintegy hatszáz kilométerre keletre eső Lord Howe-szigetet körülvevői víz hőmérséklete, ez vezetett a korallok kifehéredéséhez – közölte Peter Harrison ausztrál kutató. Harrison – aki 1993 óta kíséri figyelemmel a korallzátonyt – reméli, hogy a korallok döntő többsége újjáéled majd, de elmondása szerint jelenleg az egész ökoszisztéma pengeélen táncol.

A meleg víz trópusi vidékekről áramlott délre. Harrison a vízhőmérséklet emelkedését az éghajlatváltozás számlájára írja, és arra figyelmeztetett, hogy a felmelegedés további károkat okoz majd a korallzátonyban. A jelenlegi fehéredés csupán mindennek az előjele.

A kutató megítélése szerint a Lord Howe-sziget körüli korallzátony, amely része az UNESCO Világörökségének, túlélheti a jelenlegi krízist, ha a tengervíz gyorsan visszahűl eredeti hőmérsékletére.

Egy súlyos fehéredést azonban évtizedeken át hevernek ki a korallok. A korall pusztulása pedig lavinát indít el, ugyanis a korallzátony az egyik legváltozatosabb élőhely a Földön. Számtalan, végletekig specializálódott faj léte függ a koralloktól, amelyek váza élőhelyükül is szolgál.

Ajánlott videó