Tudomány

Ellazult állapotban jobban emlékszünk

Erősebb és tovább tartó emlékek formálódhatnak, amikor ellazult állapotban van valaki.

Amerikai kutatók a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé tanulmányukat, melynek megállapításai új terápiák kidolgozásához vezethetnek a tanulási zavarokkal vagy bizonyos típusú demenciával élő emberek számára.

“A tanulmány közvetlen kapcsolatot állapít meg az agyi áramköri szintű események és azok viselkedésre gyakorolt hatása között” – mondta el Ueli Rutishauser, a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók magyarázata szerint az agyi szinkronizálást a théta hullámok befolyásolják, amelyek összefüggenek az ellazulással, az álmodozással és az álmossággal, de a tanulással és az emlékek formálásával is. Míg annak eddig is tudatában voltak, hogy relaxált állapotban az agy hatékonyabban fogadja az új információkat, a mostani vizsgálat rámutatott arra is, hogy ellazult állapotban a neuronok úgy képesek együttműködni, hogy javul a memória.

A vizsgálatban nyolc önkéntesnek száz fotót mutattak különböző dolgokról. A képeket egy másodpercig nézhették. 15-30 perccel később újra 100 képet mutattak nekik – közülük 50 újat, ötvenet pedig az első sorozatból -, majd megkérték őket, hogy emlékezzenek vissza, melyek szerepeltek már korábban.

Eközben elektroenkefalográfiás (EEG) méréssel rögzítették idegsejtjeik aktivitását, valamint az agy azon területeinek elektromos “háttérjeleit”, amelyekben az emlékek formálódnak. Megállapították, hogy a megismerés erősebb volt, ha a tanulásra akkor került sor, amikor az idegsejtek a théta hullámokkal összehangoltan sültek ki.

A théta hullámokkal kapcsolatos kutatások többségét patkányokkal végzik, csupán néhány emberekkel lefolytatott teszt létezik, részben azért, mert az EEG-hez szükséges elektródákat közvetlenül az agy felszínéhez kell helyezni, hogy pontos legyen a mérés.

A mostani tanulmányban epilepsziával élő önkéntesek vettek részt, akik egyébként is átestek EEG-vizsgálaton, hogy rohamaik forrásának helyét feltérképezzék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik