Tudomány

A tinédzserek élvezik a kockázatokat

A kamaszok kockázatvállalásra vannak programozva, mert nagyobb élvezetet jelent számukra a veszélyes helyzetekkel járó izgalom, mint más korosztályok számára.

Egy szerdán megjelent tanulmány megmagyarázhatja, miért mennek bele a tizenévesek olyan tevékenységekbe, mint a drogozás, a verekedés és a nem biztonságos szex.

“A kamaszkor beköszöntét a rizikós tevékenységek berobbanása jelzi – a veszélyes vezetéstől a nem biztonságos szexen át az alkohollal való kísérletezésig, valamint a rossz étkezési szokásoktól a fizikai inaktivitásig” – mondta Sarah-Jayne Blakemore, a University College London kognitív neurotudományi intézetének munkatársa, a tanulmány társszerzője. Mint hozzátette, az ilyen típusú viselkedés hozzájárul a serdülőkor úgynevezett egészségügyi paradoxonjához, amikor az emberi élettartamon belüli fizikai egészségi csúcs mellé egy viszonylag nagy egészségügyi kockázatú és halálozási arányú periódus társul.

A Cognitive Development című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői 86 fiút és férfit vizsgáltak, akik életkora kilenc és 35 év között volt. A tesztben szereplő alanyok számítógépes játékot játszottak, ahol döntéseket kellett hozniuk a pontok elnyeréséhez. Minden egyes fordulót követően mérték a játékosok érzelmi válaszát, feljegyezték mennyire voltak elégedettek vagy elégedetlenek a játék kimenetelével.

A kutatók úgy találták, hogy a kamaszkor beköszöntével jelentősen emelkedett az élvezet mértéke, amikor szerencsésen megúsztak egy szituációt. Ez megmagyarázhatja, miért vállalnak a tinédzserek a szokásosnál nagyobb kockázatot.

Az eredmények szerint a tizenévesek jól mérik fel a döntéseik mellett és ellen szóló érveket – ellentétben a fiatalabb gyerekekkel -, ám kockázatot vállalnak, mert a többi korcsoportnál jobban élvezik a kockázatos helyzetek izgalmát. A leginkább kockáztató viselkedést a 14 éveseknél tapasztalták a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik