Tudomány

Térhatású mise Amerikában

Háromdimenziós adás sugárzását kezdte meg kedden az amerikai CatholicTV, hogy megnyerje a fiatal hívőket, és élőbbé tegye számukra a hit üzenetét.

Robert Reed tiszteletes elmondta, hogy még az Avatar és az Alice Csodaországban 3D-s filmek kiugró sikere előtt tervbe vették a térhatású műsorok sugárzását. “Ez is egy módja, hogy megmutassuk, hitünk üzenete időszerű, és minden utat felhasználunk arra, hogy eljuttassuk az emberekhez” – magyarázta a lépést.

A Massachusetts állambeli watertowni székhelyű CatholicTV adása különböző kábelszolgáltatókon keresztül 5-6 millió amerikai háztartásban fogható.

“Ez a legfrissebb technológia. Nem látok rá semmi okot, miért ne alkalmaznánk a fiatalsággal való kapcsolatteremtésben” – érvelt Reed.

Az újítást ugyanakkor bizonyos aggodalommal szemléli néhány vallással foglalkozó szakember.

Stephen Prothero, a Bostoni Egyetem professzora a kezdeményezést üdvözölve rámutatott, hogy nagyon fontos a 3D-s adások minősége, mivel “a technika vissza is üthet, ha a színvonal nem kellőképpen lenyűgöző”. Angela Zito, a New York-i Egyetem vallás- és médiaközpontjának igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemüveges tévézés éppenséggel eltávolíthatja az embereket. Azt azonban hozzátette, hogy az új technológia bevezetésével az egyháznak mindenképpen sikerült eljuttatnia egy fontos üzenetet a nyilvánossághoz: semmi kifogása a térhatás ellen, sőt ebben a tekintetben is tartja a lépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik