Tudomány

Vége a zajos mobilképeknek?

A kaliforniai Menlo Parkban található InVisage nevű start-up vállalkozás új érzékelőt jelentett be mobiltelefonok számára.

A cég QuantumFilm nevű érzékelőlapkája állításuk szerint négyszer érzékenyebb egy hagyományos, szilícium alapú képérzékelőnél. A cég igazgatójának, Jess Lee-nek az elmondása szerint ugyanakkora területen, ahol idáig egy három megapixeles érzékelő fért el, az ő megoldásuk 12 megapixel felbontást kínál, vagy négyszeres érzékenységet, ami azt jelenti, hogy vége a színes foltokkal teli, zajos éjszakai képeknek.

A cég a mai Dem konferencián mutatja be a chipre épülő termékeit. Olyan képeket mutatnak be, amelyeknél a fényérzékelő szenzorok mérete 1,1 mikrométer volt, amely jóval kisebb, mint az eddig használt méret.

A lapka lelke egy új fényérzékeny réteg a szilíciumcsipen, amelynek köszönhetően sokkal hatékonyabban érzékeli a rendszer a fényt és alakítja eletromos jelekké. Mindemellett igyekeztek csökkenteni a lapka “drótozottságát”, azaz lerövidíteni azt az utat, ami a fény és a képfeldolgozás között van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik