Tudomány

Robottal végzett boncolás

24.hu
24.hu

2010. 03. 22. 13:13

A Virtobot nevű szkenner segítségével a kórboncnokok úgy boncolhatják fel a testet, hogy nem kell hozzáérniük.

Az új technológia segítségével 3D-s kép készíthető az elhunytról, amely leginkább akkor lehet fontos, amikor a holttest rossz állapotban van. Abban is nagy segítség lehet, hogy a szkennelés után a testet újre “elő lehet venni”, akár évekkel később is, ha esetleg valamilyen új bizonyíték merülne fel, így nincs szükség a drága és megkérdőjelezhető hatékonyságú exhumálásra, amely ráadásul számtalan etikai kérdést is felvet, illetve alaposan megbolygatja a hozzátartozók lelkivilágát.

A Berni Egyetem Kórbonctani Intézetében már használt készülék nem az egyetlen ilyen. A Norköppingben kifejlesztett virtuális boncasztal hasonló elven működik, nagyfelbontású MRI képekből állítja össze a holttest virtuális képét. A svéd megoldás főként az oktatási célokat vette figyelembe, míg a Virtobot kifejezetten törvényszéki felhasználásra készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.