Tudomány

Pontosabb lesz az időjárás-előrejelzés

Német-francia konzorcium építheti az új generációs, a korábbiaknál jóval pontosabb képet nyújtó meteorológiai műholdakat.

A Thales Alenia Space konzorciummal kezdi meg a tárgyalásokat az Európai Űrügynökség (ESA) az MTG (Meteosat Third Generation – Meteosat, harmadik generáció) rendszerbe tartozó műholdak megépítéséről. Az 1,3 milliárd euro értékű beruházás eredményeképpen 2016-ban fellőhetik az első új típusú műholdat, amellyel a korábbinál sokkal pontosabb adatokat és képet kaphatunk a légköri jelenségekről.

Az új műholdakat továbbra is az Eumetsat fogja üzemeltetni.

A korábbinál jóval részletesebb, 500 méter pontosságú képek állnak majd a meteorológusok rendelkezésére, amelyek két és fél percenként frissülnek. Emellett pályára állítanak egy olyan műholdat is, amely képes lesz a légkör kölünböző rétegeit egy időben vizsgálni. Az MTG műholdak pályája is más lesz, mint korábban, mostantól, a telekommunikációs társaikhoz hasonlóan egy helyben állnak majd és az alattuk lévő területet vizsgálják.

Az új rendszertől azt várják a szakemberek, hogy jóval pontosabb előrejelzést biztosítanak, különös tekintettel a rendkívüli időjárási események, mint a felhőszakadások, vagy a hirtelen kialakuló viharok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik