Tudomány

Meghalt az angol beteg (1951)

Salzburg, március 22. - Ötvenkilenc éve hunyt el Almásy László Afrika-kutató. Róla mintázták Az angol beteg címszereplőjét.

A film történetében sok igazság van az Afrikát repülővel és autóval felfedező magyar kalandorról, de halála nem úgy és nem akkor következett be, ahogy a vásznon láttuk. Annyi igazság azért van a filmben, hogy Almásy visszaemlékezéseiben szerepel egy történet egy sérült kanadai pilótáról, aki ülésével együtt kiszakadt egy lelőtt repülőgépből és olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok bár átmenetileg tudtak rajta segíteni, később mégis meghalt.

Almásy élete sokkal színesebb és gazdagabb, minthogy egy filmben fel lehessen dolgozni. Gáláns kalandjain és bravúros felfedezésein túl komoly tudományos munkával is emlékezetessé tette nevét, melyet a sivatag belsejében álló hegy, a Dzsebel Almásy is őriz. Öt könyve ma is izgalmas olvasmány, és a róla szóló kötetek sem kímélték mítoszát. Legutóbb John Biermann leplezte le, aki szerint Almásy nem volt grófi származású, kollaborált a nácikkal, és a legendákkal ellentétben nem volt semmilyen gyönyörű angol nővel szerelmi viszonya.

Film az általa felfedezett Gilf Kebir-i sziklafestményekről:

Almásy László Afrika kutató, felfedező élete – Frei Dosszié 1.rész

Az angol beteg – filmelőzetes


Ajánlott videó

Olvasói sztorik