Tudomány

Internet Fiesta a könyvtárakban

Adatbázis-bemutatókkal, foglalkozásokkal, internetes játékokkal várják az érdeklődőket március végéig a könyvtárak az Internet Fiesta 2010. elnevezésű programsorozaton.

Az idei rendezvénysorozat célja bemutatni, hogy az internet segítségével milyen új közösségek, együttműködések hozhatók létre. A programhoz csatlakozó könyvtárak az internet gazdagságát, a technológiák sokrétűségét akarják megismertetni a nagyközönséggel – közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) az MTI-vel.

A programokban kiemelt szerepet kap a világháló közösségépítő hatása, a személyes kapcsolatok létrejöttét, az önkifejezést és a közös munkavégzést megkönnyítő újfajta eszközök – például az Iwiw, a Facebook, az internetes napló, a GoogleDocs – népszerűsítése, valamint a Web2-es alkalmazások megismertetése.

A könyvtárak szakemberek bevonásával ismertetik meg a gyerekekkel és a felnőttekkel a világhálós lehetőségeket és veszélyeket, a hasznos interaktív weboldalakat. A szervezők adatbázis-bemutatókkal, foglalkozásokkal, internetes játékokkal várják a közönséget, külön figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű emberek bevonására.

A 11. magyarországi Internet Fiesta az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Az idén több mint 230 település 300-nál több könyvtára megközelítőleg 1200 rendezvénnyel csatlakozott az eseménysorozathoz.

A záró konferenciát március 31-én rendezik meg Kezedben a Világ! címmel a központi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol bemutatkoznak a legérdekesebb Fiesta-programot összeállító könyvtárak, és előadások hallhatók az internet társadalmi hatásairól, a legújabb mobil technológiákról.

Az internetkultúra népszerűsítését szolgáló világméretű rendezvénysorozatot évente rendezi meg az Internet Society. Magyarország 2000-ben csatlakozott az akcióhoz, amelyben kezdettől fogva fontos szerepet vállalnak a könyvtárak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik