Tudomány

Frissül a Samsung Androidja, új készülékek érkeznek

Megérkezett az Android frissítése a Samsung Galaxy Spica készülékekre

A Samsung telefonja volt az első elérhető árú Androidos készülék a piacon, amelyet mind a T-Mobile, mind a Pannon forgalmaz. A készülék megjelenésekor 1.5-ös verziószámú rendszert kapott, most azonban elérhető a legújabb, 2.1-es címkét viselő frissítés, amelyet a telefonhoz adott szoftverrel, számítógép segítségével lehet telepíteni. A frissítés nem szolgáltatófüggő, minden tulajdonos megkapja.
Számos újdonsággal érkezik az új rendszer, illetve sok funkció került továbbfejlesztésre. Immáron a kamera szoftvere kezeli a vakut és a digitális zoomot, fejlődött a virtuális billentyűzet és a telefonkönyv, amely jóval részletesebb lett, bekerült a Bluetooth 2.1 kezelése és egyszerűsödött a WiFi be-, és kikapcsolása.
Az egyik legfontosabb újítás, hogy a levelezőkliens már kezeli a nagyvállalatoknál használt Microsoft Exchange rendszert is, így elhárult az akadály az üzleti felhasználás elől. Emellett frissült a Google Maps, azonban az olyan új tulajdonságai, mint a klasszikus irányított navigáció, Magyarországról még nem működnek.

Ringbe száll az LG is

Mindeközben az LG megjelentette a GW620-as modelljét, amely már itthon is kapható, másodikként a piacon magyar nyelvű Android rendszerrel. A kihúzható QWERTY billentyűzetes mobil 320×480 pixeles érintőképernyőt kapott, valamint 5 megapixeles kamerát és GPS vevőt. Az adatátvitelről 3G, WiFi és Bluetooth gondoskodik. Különlegességnek a videolejátszót nevezhetjük, amely elbánik a népszerű DivX és Xvid formátumokkal is, így akár egy egész estés filmet megnézhetünk a telefonon, már ameddig az akkumulátor bírja.

A Motorola is frissül

Megkapja a 2.1-es Androidot a Motorola váratlan népszerűségű mobilja, a Milestone (Amerikában: Droid) is, azonban ennél a készüléknél ez nem jelent sok újdonságot, mert eleve a 2.0-s rendszerrel érkezett. Jelenleg úgy tűnik, ez a telefon mentheti meg a valaha szebb napokat látott gyártót, amely a piacvezető, majd sokáig a második pozícióból hullott alá a sokadik helyre, főként az innováció hiánya miatt. A Milestone azonban új lendületet adott: míg az iPhone-nak 74 nap kellett az 1 millió eladott példányhoz, a Droidból ugyanennyi idő alatt 50 ezerrel több fogyott, így a készülék abszolút sikernek nevezhető.

Amekkora csinnadrattával érkezett, olyan sikertelen a Google mobilja, a Nexus One, legalábbis idáig: a megjelenéstől számított 74 napban mindössze 135 ezer darabot sikerült értékesíteni.

Hamarosan érkezik a Sony Ericsson üdvöskéje, az X10 is, szintén 2.1-es Androiddal, amitől a gyártó azt várhatja, amit a Motorola a Milestone-tól: végre megint rendelkezik egy korszerű, csúcskategóriás készülékkel. Az SE annyiban viszont hátrányból indul, hogy a csúcsmobiljai közt szereplő X1 és X2 sajnos nem váltotta be a reményeket, a modern hardver ellenére a Windows Mobile-os készülékek lassúak és nehézkesek lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik