Tudomány

Recsegő dalok az interneten

A Filmhíradók Online után egy újabb szolgáltatást indított útjára a Neumann Nonprofit Kft., ez a Gramofon Online.

Hasonlóan a régi filmhíradókhoz, a gramofonfelvételek is fontos részét képezik a nemzeti kultúránknak, azonban idáig nehezen lehetett hozzáférni, kutatni, leginkább az óriási mennyiség miatt.

Első körben az 1906 és 1916 közötti felvételek váltak hallgathatóvá, kutathatóvá a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) program keretében működő Gramofon Online weboldalon. Közel 2000 dallal indul a projekt, amelyek között van kabaré, operett, klasszikus zene, vagy vallási művek. A Kft. igyekszik tovább fejleszteni az archívumot, a cél az, hogy a Magyarországon 1962-ig készült, közel 50 ezer 78-as fordulatú lemezfelvétel mindegyike elérhető legyen az interneten.

Hallható halhatatlanok from Gramofon Online on Vimeo.

A most felkerülő felvételek még a Monarchia idejében születtek, amikor Budapest valódi közép-európai kulturális központ volt, ekkor élte fénykorát a pesti kabaré, az orfeum, az operett. A rádió előtti időben ezek a gramofonlemezek jelentették a popkultúrát, az otthoni szórakozást.

Új modell

“Óriási munka áll mögöttünk, és nagyon jó, konstruktív párbeszédek sorozata. A Gramofon Online nem jött volna létre a gyűjtők és a jogkezelők együttműködése, valamint a közgyűjteményi és az online kommunikációs szakemberek közös munkája nélkül. Úgy érzem, a Filmhíradók Online tavalyi létrehozása után sikerült ismét eredményesen tolmácsolnunk különböző szakmák és nézőpontok között. Olyan nyitott és szabad szolgáltatást hoztunk létre, amely egy, az állami intézmények által elhanyagolt területre összpontosít, és amivel a nagyközönség, a gyűjtők és a szerzők egyaránt elégedettek lesznek. Egy olyan hagyományt hoztunk a felszínre, ami eddig szinte teljesen elérhetetlen volt” – mondja Kitzinger Dávid, a Neumann Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Gramofon Online elindulásával egyetemben egy új gyűjtői modell is debütál.

“Egy olyan alulról építkező gyűjtemény felépítése a célunk, ahol a gyűjtők hozzák nyilvánosságra gramofonfelvételeiket, és osztják meg tudásukat egymással és az érdeklődőkkel. A gyűjtői archívumban a hozzáférés és az értékelés nyitott mindenki számára, a gyűjtemény és a tudásbázis gyarapítása a közösség joga és feladata.” – áll az oldalhoz tartozó blog egyik bejegyzésében, amelyet Kurutz Márton, az oldal főszerkesztője jegyez.

Az oldal adatbázisában a felvételek rendezhetők évszám, szerző, előadó, avagy műfaj szerint. A dalokat nem lehet letölteni, csak meghallgatni, viszont aki regisztrál az oldalon, az elmentheti a kedvenceit, lejátszási listákat állíthat össze. Az oldal látogatói nem csak a felvételeket ismerhetik meg, hanem azok keletkezési körülményeit: a felvétel módja, minősége, helye is szerepel az archívumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik