Tudomány

Nevet változtat Aarhus az internet miatt

Elhagyja a kezdőbetűje feletti kis karikát, és a jövőben hivatalosan is Aarhusra változik Dánia második legnagyobb városának a neve, hogy könnyebb dolga legyen az internetezőknek.

Nicolai Wammen a Jyllands Posten című újságnak erősítette meg, hogy a városi tanács többsége áldását adta a névváltoztatáshoz. Az A betű feletti karika alapvetően csak a skandináv nyelvekben használatos, kiejtésben az elnyújtott A-hangot közelíti az O felé.

Megérett az idő a változtatásra, praktikusabb az interneten, ami által a város nemzetközibbé válik – mondta Rahib Azad-Ahmad alpolgármester.

A főpolgármester rámutatott arra, hogy a várost már régebben is hívták Aarhusnak, de egy helyesírási reform részeként 1948-ban hivatlosan is áttértek a skandináv írásmódú változatra.

Dánia második legnépesebb települése 300 ezer lakost számlál. Közülük az első visszhangok alapján azonban nem mindenki van oda a névváltoztatásért. “Mi, skandinávok büszkék vagyunk írásjeleinkre” – fogalmazott a lap egyik olvasója. Volt olyan is, aki a globalizáció jeleként értékelte a város nevének egyszerűsödését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!