Tudomány

Kapcsok a szívben

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja.

A vér áramlását a testen belül a szív ritmusos működése biztosítja, de a szíven belül a vér mozgását négy szívbillentyű teszi lehetővé. Különböző, gyulladásos betegségek következtében főleg a bal szívkamra és szívpitvar között lévő, kéthegyű billentyű működése károsodik és ez már gyermekkorban okozhat súlyos zavarokat.

A kéthegyű billentyű olyan, mint a kétszárnyú ajtó. Egészséges állapotban mindkét szárnya kitárul és ilyenkor a felül lévő szívpitvarból a vér beáramlik a kamrába, majd amikor a szívkamra összehúzódik, a benne lévő magas nyomás a billentyű mindkét szárnyát tökéletesen összezárja.

Előfordul, hogy gyulladás következtében a két ajtó – a billentyű két szárnya – középen nem tapad össze és ilyenkor a vér a magas nyomású kamrából az alacsony nyomású pitvarba visszafúj. A jelenség olyan, mint a megvetemedett kétszárnyú ajtó esetében a huzat, csak itt minden egyes szívösszehúzódás esetén a vér rossz irányú áramlása állandóan ismétlődik.

A sebészeti megoldás általában a rosszul működő kéthegyű billentyű cseréje, igen kitűnő műbillentyű beültetésével. Ezt a szívsebészek manapság már kitűnő eredménnyel végzik, de ez azért altatásban végzett operáció. A most ismertetett módszer során nincs altatás, a mellkast nem kell fölvágni és a bemutatott adatok tanúsága szerint hatékonysága szerencsés esetben alig gyengébb a műtéti megoldásénál.

A beavatkozás úgy kezdődik, mint a szívroham alkalmával a koszorúerekbe csúsztatott szívkatéter bevezetése, csak itt a katéter vége a szívüregbe kerül. A rosszul záró billentyű túlságosan laza szárnyainak szélét a katéterből kinyúló kapocs szorosabbra fogja. Ezzel a “vérhuzat” mértéke jelentősen csökkenthető, a szív teljesítménye javul.

A kapocs, a MitraClip másfél éve került kórházi fölhasználásra Európában és a kedvező tapasztalatok alapján remélik, hogy az Egyesült Államokban is engedélyezik alkalmazását. Az sem utolsó szempont, hogy műtét helyett – első próbálkozásnak – kapocs beültetése a gyártó cégnek egymilliárd dollár bevételt ígér.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.