Tudomány

Egyre többet lopnak a netes csalók

Meredeken növekednek az Egyesült Államokban az internetes csalások által okozott károk, összegük tavaly meghaladta az 550 millió dollárt.

Az amerikai állampolgároknak 2009-ben több mint kétszer annyi veszteséget okoztak internetes csalók, mint a megelőző évben – állapította meg az Internet Crime Complaint Center, amely a világhálón elkövetett visszaélések felderítésére specializálódott.

A központ szerint – amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nyugat-Virginia államban működő National White Collar Crime Center közösen működtet – a világhálón böngésző amerikaiaktól a legrafináltabb trükkökkel csalják ki pénzüket.

A virtuális bűnözők kihasználják a világháló nyújtotta névtelenséget, és egyre kifinomultabb eszközökkel cserkészik be a gyanútlan áldozatokat – mondta el Donald Brackman, a központ igazgatója.

A jelentős növekményt egyrészt a fejlettebb felderítési módszerek magyarázzák, másrészt az, hogy mind többen interneteznek, ami kiszélesíti az elkövetők és az áldozatok körét is – mutatott rá Charles Pavelites FBI-ügynök.

Az 50 szövetségi állam közül a legtöbb visszaélésről Kaliforniában tettek jelentést.

A leggyakoribb panaszok közé tartozik, hogy nem érkezett meg az interneten megrendelt áru. Sokaknak ígértek kisebb összegek befizetése után különböző nyereményeket, amelyek persze szintén elmaradtak.

Jellemzőnek tekinthető annak a férfinak az esete is, aki a craigslist.org portálon nyaralóhelyeket hirdetett Miami Beachen, majd amikor az ügyfelek átutalták a több ezer dolláros előlegeket, eltűnt. Az elkövetőt – aki több mint 30 ezer dollárt csalt ki 16 áldozattól – a rendőrség végül elkapta.

A “bérgyilkosos csalások” is a gyakori visszaélések közé tartoznak. A címzett egy állítólagos bérgyilkostól levelet kap, amelyben az tudatja: jó pénzért felbérelték, hogy megölje a címzettet, de hajlandó ettől eltekinteni több ezer dollár ellenében. Sok ilyen fenyegető e-mailt Nyugat-Afrikából küldtek.

Mint Charles Pavelites FBI-ügynök rámutatott: az internetes bűnözés egyre terjed, hiszen olcsó és gyors, kiszorítja azt a fajta hagyományos bűnözést, amikor rablók jelennek meg valakinek a lakásában, hogy elszedjék a pénzét. Egy olyan csaló, aki egymillió elektronikus levelet szétküld, és csak néhány esetben kap pénzt, még mindig jobban jár, mint sokan azok közül, akiknek törvényes pénzkeresetük van – fejtette ki.

Ugyancsak komoly gondot jelentenek az olyan számítógépes vírusok, amelyek képesek arra, hogy titokban ellopják a felhasználók számlaszámát és jelszavát, majd azokat elküldjék egy megadott címre. Az e-mailek csatolmányaiban terjedő kártékony programok segítségével a bűnözők megcsapolhatják az áldozatok banki megtakarításait.

Az Internet Crime Complaint Center tavaly áprilisban kiderítette, hogy kapcsolat volt 103 olyan eset között, amelyekben a megrendelők nem kapták meg interneten előzetesen kifizetett járművüket, motorkerékpárjukat. Az áldozatoknak 360 ezer dolláros veszteségük volt, az összegeket a szélhámos eladók által megjelölt nem létező fizetési központ számlájára utalták át.

Az FBI szakértője hangsúlyozta: az internetes vásárlók jelentős óvintézkedéseket tehetnek annak megelőzésére, hogy virtuális bűnözők áldozataivá váljanak. Ezek közé tartozik, hogy mindig frissített tűzfalakat használjanak, csak ismert fizetési központok szolgáltatásait vegyék igénybe az on-line vásárlásokhoz, és ne válaszoljanak ismeretlen e-mailekre vagy felugró ablakokban megjelenő pop-up reklámokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik