Tudomány

A gyilkos gyilkosa (1964)

Dallas, március 14. - Halálra ítélték a bártulajdonos Jack Ruby-t, aki lelőtte Lee Harvey Oswaldot. Oswaldot gyanúsították John F. Kennedy elnök meggyilkolásával.

1963. november 24-én, két nappal Kennedy meggyilkolása után Oswaldot a dallasi rendőrség épületéből egy másik, biztonságosabb börtönbe készültek átszállítani. A rendőrség és a sajtó is egybegyűlt a távozásra, a televízió élő adásban közvetítette az eseményt. Ahogy Oswald megjelent, Ruby kiemelkedett a tömegből, és tüzelt. Azonnal elfogták, és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságért vád alá helyezték.

Jack Ruby, eredeti nevén Jacob Rubinstein sztriptíz-bárokat és táncklubokat vezetett, és kapcsolatban állt a szervezett bűnözéssel. Emellett a dallas-i rendőrség soraiban is sok ismerőse volt, akikkel kölcsönösen szívességeket tettek egymásnak. A bírósági tárgyaláson Ruby ártatlannak vallotta magát, de bűnösnek találták, és villamosszék általi halálra ítélték. Ez volt az első bírósági ítélet Amerika történetében, amit a televízió is közvetített. Ruby végül a börtönkórházban halt meg, tüdőembóliában. Állítólag ismerték egymást Oswalddal, és a mai napig születnek az összeesküvés-elméletek a témában.

John McKenzie filmrendező 1992-ben filmet készített a történetből Ruby – A Kennedy gyilkosság másik arca címmel, a főszerepben Danny Aielloval.

További linkek:

Összeesküvés-elmélet a Kennedy gyilkosság kapcsán

Ruby nyilatkozik

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik