Tudomány

Itt az első hatmagos processzor

Az Intel bemutatta a hatmagos, Core i7-980X Extreme Edition processzort. Elsősorban a játékosok és a komolyabb számítási igényű szoftverek használói profitálhatnak a fejlesztésből.

Az új termék immáron 32 nanométer technlógiával készül, ami azt jelenti, hogy az új csúcsprocesszor ugyanannyit fogyaszt, mint elődje, amely 45 nanométeres technológiával készült. A 999 dolláros lapka ugyanabba a foglalatba illeszkedik, mint elődje, így akinek égető szüksége van az új technológiára, csak firmware-t kell frissítenie az alaplapon, nem kell újat vásárolnia.

Természetesen ez a processzor is rendelkezik az Intel Hyper-threading technológájával, ami azt jelenti, hogy egy mag egyszerre két szálat képes feldolgozni, így az operációs rendszer 12 magot lát. Ez akkor jöhet jól, ha sok, csak egy magot kihasználni képes szoftvert futtat a felhasználó, vagy néhány olyat, amely több magot is képes kezelni.

A 3,33 GHz órajelű 980X EE sebessége szerencsére megegyezik az elődjével, így elvileg másfélszer akkora teljesítményre képes, ez az új gyártástechnológiának köszönhető. A chip ráadásul rendelkezik a Turbo Boost funkcióval is, amely intelligensen szabályozza az órajelet, csak a maximális hőteljesítményt figyelembe véve. Ez akkor jöhet jól, ha olyan szoftvernek kell a teljesítmény, amely nem képes többszálú működésre, ilyenkor az egyetlen használt mag órajelét képes a rendszer megemelni.

Mindemellett megjegyzendő, hogy valószínűleg kevés rendszer lesz képes kihasználni a lapka teljesítményét. Az szoftvergyártókat akkora meglepetés érte a néhány évvel ezelőtti “többmagosodás”, hogy a nagy részük a mai napig nem írta át a programjaikat, amelyek így képtelenek kihasználni a többmagos felépítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik