Tudomány

Hogyan halt meg Caravaggio?

Administrator
Administrator

2010. 03. 12. 08:46

Az itáliai barokk festészet mesterének, Michelangelo Merisinek, avagy Caravaggiónak hat lehetséges rokonától vettek DNS-mintát a művész szülővárosában.
Korábban a témában:

Mindmáig ismeretlen Caravaggio 1610-ben bekövetkezett halálának oka, valamint végső nyughelyének holléte. Olasz antropológusok meggyőződése szerint a festő földi maradványait egy toszkániai kriptában, tucatnyi más holttesttel együtt temették el.

Hónapokon át a Ravennai és a Bolognai Egyetem antropológiai és örökségvédelmi intézeteinek kutatói exhumálták az évszázadokkal ezelőtt eltemetett emberek földi maradványait abban a reményben, hogy “némi” késéssel, de elvégezhetik a “boncolást”.

Ezen a héten a csapat ellátogatott Caravaggióba, abba az észak-olasz városba, ahol gyerekkorát töltötte Michelangelo Merisi, hogy begyűjtse a nyálmintákat a lehetséges rokonoktól. A potenciális rokonok némelyike a Merisi családnév valamely változatát viseli. Mivel Caravaggio gyermektelenül hunyt el, a festő legközelebbi rokonait próbálták megtalálni.

“DNS-mintát vettünk néhány Merisi nevű személytől, akiről feltételezzük, hogy rokonságban állhatott a nagy festővel” – hangsúlyozta Giorgio Grupponi professzor, hozzátéve, hogy az eredményeket összevetik a kriptában nyugvók földi maradványainak genetikai vizsgálata során nyert adatokkal.

Caravaggio úttörőszerepet játszott a chiaroscuro, azaz a fény és az árnyék lágy átmenetével, illetve éles kontrasztjával művészi hatást keltő eljárás alkalmazásában, amely fokozza a kép térbeliségét, kiemeli drámaiságát.

A festő hírhedt volt szertelen életmódja miatt, és a legendák szerint Rómába tartva halt meg, ahová azért ment, hogy bűnbocsánatot kapjon egy csetepatéban megölt férfi miatt.

A kutatók több elméletet is kidolgoztak Caravaggio halálára vonatkozóan. A legnépszerűbb teória szerint vallási okokból gyilkolták meg a művészt, más verziók szerint malária végzett vele a néptelen toszkán tengerparton. 2001-ben azonban olasz kutatók megtalálták Caravaggio állítólagos halotti bizonyítványát, amely, ha eredeti, azt bizonyítja, hogy a festő kórházban hunyt el.

Grupponi professzor szerint nehéz megjósolni, hogy mennyi ideig tartanak az összehasonlító vizsgálatok, vagy azt, hogy milyen eredménnyel zárulnak. “Ha szerencsénk van, két-három hónap alatt végzünk a vizsgálatokkal” – nyilatkozta.

Stefano Merisiónak, az egyik potenciális rokonnak nagy meglepetés lenne, ha bebizonyosodna a vérségi kötelék. “Sohasem hallottam arról, hogy rokonok vagyunk, ám nagyon boldoggá tenne, ha igazolódna a kutatók feltételezése” – mondta.

Francesco Merisio nyugdíjas is boldog lenne, ha felmenői között tudhatná Caravaggiót, ám ha így is lenne, nem fűz túlzott reményeket, hogy a rokonság megváltoztatná életét, vagy hírnevet hozna számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.