Tudomány

Felfedezés két egymást körbeszáguldó csillagról

A két, Föld méretű fehér törpe öt perc alatt kerüli meg egymást. Távolságuk a Föld-Hold távolság negyede.

Hawaii szigetén, a Manua Kea vulkán szélén létesült obszervatóriumban készítettek élesebb felvételeket a tudósok arról a Rák-csillagképben található kettős csillagról, amely minden öt percben rövid időre elsötétül. A tudósok ezeket a periodikus felvillanásokat korábban képtelenek voltak megmagyarázni.

Az új megfigyelések kétségtelenné tették, hogy ez az ütemesen ismétlődő jelenség két, egymástól mindössze 80 ezer kilométerre levő, nagyjából Föld méretű fehér törpe szoros táncából származik.

A fehér törpék a csillagfejlődés végállapotában lévő objektumok, amelyek magjában már nem indulnak be újabb fúziós reakciók, vagyis többé nem zajlik energiatermelés. Az égitest összehúzódik, külső rétegeit pedig planetáris köd formájában ledobja. Az RX J0806.3+1527 katalógusjelű kettős csillag két tagja igen közel van egymáshoz, a köztük lévő távolság a Föld és a Hold közötti távolság negyede. “A páros tagjai nem is kerülhetnek már közelebb egymáshoz, amennyiben ez megtörténne, egymásba olvadnának” – olvasható a Space csillagászati hírportál hírei között.

Az új, részletesebb színképelemzési mérések végül kimutatták, hogy a RX J0806.3+1527 fényében észlelt eltolódás egy olyan kettős csillag modelljének felel meg, amelynek tagjai ötpercenként száguldják körbe egymást. (A második leggyorsabban keringő páros tagjai “mindössze” 9,6 perc alatt tesznek egy teljes fordulatot egymás körül, Földünk pedig egy teljes év alatt kerüli meg a Napot.)

Az RX J0806.3+1527 kettőscsillag más szempontból is érdekes lehet. Ahogy egyre közelebb “gurulnak” egymáshoz, miközben nyaktörő sebességgel száguldoznak egymás körül, energiát kell kibocsátaniuk gravitációs hullámok formájában. Az elvégzett modellszámítások ugyanis azt mutatják, hogy a rendszer ígéretes jelölt az Einstein-féle általános gravitációs elméletben megjósolt gravitációs hullámok utáni vadászatban, amelyeket eddig még senkinek sem sikerült közvetlenül kimutatni.

Ajánlott link:
Rejtélyes csillagpáros: öt perc alatt kerüli meg egymást a két fehér törpe (HVG)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik