Tudomány

Új krátereket fedeztek fel

Két új krátert fedeztek fel az elmúlt napokban, egyet Japánban, egyet pedig Afrikában, az Una folyó vidékén.

Az afrikai erdőirtások nyomán, a Terra műhold által készített képen kirajzolódó, kerek formáról a kutatók még nem bizonyították be, hogy egy régi becsapódás nyoma lenne, azonban Giovanni Monegato, a padovai egyetem tudósa szerint kétséges, hogy más geológiai folyamat hozta volna létre a 36-46 km átmérőjű alakzatot.

A műholdképen jól látható, ahogy a területet kör alakban megkerüli az Una folyó medre, ebből következett elsőre a feltételezés, hogy kráterre leltek.

Japánban az Akashi hegységben találtak egy 900 méter átmérőjű területet, amelyről ásványtani vizsgálatokkal bizonyították be, hogy egy korábbi becsapódás nyoma. A területről vette anyagminták alapján sikerült kimutatni a nagy nyomás okozta deformációkat az ásványokban, amelyek a földön csak ilyen esetekben jelentkeznek természetes úton, egyébként csak az atomrobbanásoknak van még ilyen hatása.

Az eljárás, amellyel kimutatták a kőzetekre gyakorolt hatást, japán és magyar tudósok közös munkája, amelyet az elmúlt hat év során fejlesztettek ki. Gucsik Arnold, a kutatás magyar résztvevője az [origo]-elmondta, hogy a módszer segítségével immáron mikro-, és nanométeres tartományban tudják vizsgálni az ásványok jellemzőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik