Tudomány

Megint leállhat az LHC

A genfi Nagy Hadronütköztető (LHC) igazgatója szerint akár újabb egy évre leállhat a berendezés.
Kapcsolódó cikkek

Dr. Steve Myers szerint építési hiányosságok miatt 2011 végén újra le kell állnia az LHC-nek, hogy ki lehessen javítani a hibákat, amelyek miatt jelenleg nem érhető el a tervezett csúcsteljesítmény.

A 2008-as, egy balesetet követő 14 hónapos leállás után a hadronütköztető a hónap végére eléri a 7 TeV (teraelektronvolt) teljesítményt, amely már a valaha elért legnagyobb ilyen érték. A tervezett javítások után azonban a berendezés végre elérheti ennek az értéknek a kétszeresét is.

A korábbi baleset után az újabb leállás híre felerősítette a kritikus hangokat, azonban Dr. Myers védelmébe vette a tervezőket: “Minden bizonnyal sokkal több anyagi és humánerőforrás, valamint még szigorúbb minőségellenőrzés segítségével elkerülhetők lettek vona ezek a problémák, de nem hiszem, hogy tervezési hibáról lenne szó. Vegyük figyelembe, hogy az LHC a saját működő prototípusa, amellyel igyekszünk kitolni a technológia határait. Ezer meg ezer olyan területe van az konstrukciónak, amely tökéletesen működik, azonban ezekről nyilván nem hallani a hírekben.”

A francia-svájci határ alatt 100m-rel fekvő berendezés jelenleg a néveleges teljesítménye felén üzemel, azonban így is számtalan felfedezésben segítheti a kutatókat. Ez az energia már elég arra, hogy az eddigieknél közelebb kerüljünk az univerzumot kitöltő ún. “sötét anyag” természetéhez. A nagyjavítás után, amikor az ütköztető eléri a 14 TeV teljesítmény, a tudósok képesek lesznek az ősrobbanás utáni pillanatokat vizsgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik