Tudomány

Kihalt madarak tojásából nyertek ki DNS-t

Administrator

2010. 03. 10. 10:55

Elsőként sikerült ausztrál kutatóknak DNS-t kinyerni rég kihalt madarak, köztük a moa és az elefántmadár tojásának héjából.

A siker mérföldkő az emberi kapzsiság következtében eltűnt madarak genomjának feltérképezéséhez, de a tudósok igyekeztek hamarjában leszögezni: ez nem jelenti azt, hogy a kihalt fajokat a Jurassic Park című filmben látottak szerint újra életre lehet – vagy kell – kelteni.

A perthi Murdoch Egyetem Michael Bunce által vezetett kutatócsoportja a fosszilis tojáshéjak belső membránjából nyerték ki a DNS-t. A tojások összesen 13 – ausztrál, madagaszkári és új-zélandi – helyszínről származtak.

A munka során genetikai anyagot tudtak nyerni annak a moának a tojásából, amely a strucc repülni képes, akár négy méterre is megnövő rokona volt, és amelyet az új-zélandi őslakos maori törzs pusztított ki a XVIII. században. Szintén sikerült DNS-t szerezni az elefántmadár tojásából. A hatalmas termetű madár a moához és a strucchoz hasonlóan a futómadarak családjába tartozott, magassága elérte a három métert. A Madagaszkáron honos szárnyas az európai gyarmatosítóknak köszönhette vesztét a XVII. században.

Sikert könyvelhettek el a tudósok az ausztrál bagoly és az új-zélandi kacsa ismeretlen korú tojásainál is. A kutatásban használt legrégebbi minta egy emu 19 ezer éves tojása volt. Nem tudtak viszont értékelhető mintát nyerni a Genyornis nevű madár 50 ezer éves tojáshéjából.

A kutatás során a héjakat porrá zúzták, laboratóriumi szerekkel kivonták a DNS-t, majd polimeráz-láncreakció (PCR) révén amplifikálták, vagyis megsokszorozták. A tudósoknak minden esetben csak parányi mennyiségű, 250 bázispár DNS-t sikerült kinyerniük. Ez pusztán töredéke a madarak genomjának. “Az eljárás lényege az volt, hogy bizonyítsuk, véghezvihető” – mondta Michael Bunce.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.