Tudomány

Az Aquincumi Múzeum legszebb leletei

2010 április 15-től látható az a kiállítás, amelyen az Aquincumi Múzeum legszebb leleteit mutatják be, kiegészítve a Budapesti Történeti Múzeum anyagaival.

Aranylemezkékkel dekorlát fejdísz, gyöngysorok, nyak-, és karperecek, kardok, római kori síremlék, avar libatojások – többek között ezek a tárgyak is láthatók a 14. alkalommal megrendezett kiállításon, amely az előző év régészeti leleteiből válogat. Az ős-, és római kori tárgyakon kívül most először a Budapesti Történeti Múzeum frissen feltárt középkori leletei is láthatóak lesznek Óbudán.

A múzeum 40 régészeti ásatást és megfigyelést folytatott tavaly, leginkább a fővárosi beruházások kapcsán. Az M0 körgyűrű déli szakaszán például több helyszínről értékes, bronz-, és Árpád kori, valamint szkíta, avar és szarmata leletek, temetkezési helyek, településmaradványok kerültek elő.

Folytatódott a feltárás a Hajógyári-szigeten is, itt egy középkori uradalmi központ leletei kerültek elő, míg Aquincumban a római kori temetők feltárása során előkerültek edények és ékszerek.

Ezek a leletek mind láthatóak lesznek a kiállításon, valamint külnböző korú sírok rekontrukcióit is láthatja a közönség. A legérdekesebbnek ezek közül egy kettős csontvázas szkíta sír ígérkezik, emylet egyben emeltek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik