Tudomány

Amerikában már a saját DVD másolása is bűn lehet

A nagy múltú RealNetworks cég DVD másoló szoftvere, a RealDVD bizonyult törvénysértőnek egy amerikai bíróság szerint.

Az ítélet kimondja: a RealDVD megsértette a Digital Millenium Copyright Act alá eső törvények többségét, valamint kijátszotta a Content Scramble System védelmi rendszert. Az ítélet egyik konklúziója, hogy a legálisan megvásárolt DVD lemezről, akár egyetlen, saját célú másolat készítése is büntetendő cselekedet.

A bíróság elrendelte, hogy a Real hagyjon fel a szoftver terjesztésével, míg a cég természetesen fellebbezést nyújtott be. Amennyiben a fellebbezés sikertelen lesz és a feljebbviteli bíróság jóváhagyja az ítéletet, az érdekes helyzetet teremthet a precedens alapú jogrendszerrel rendelkező országban, hiszen megtiltja a DVD másolást minden körülmények között, még otthoni használatra sem készülhet biztonsági másolat, ráadásul nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ha nem lehet egy lemezt lemásolni, akkor médialejátszóra sem lehet áttenni.

Ez újabb fordulat lehet az úgynevezett kalózok és a film-, és lemezkiadók közti csatározásban. Egyre több felhasználó sérelmezi, hogy amennyiben legálisan kíván filmet nézni, drámai mértékben csökken a felhasználói élmény, legalábbis a letöltött filmekhez képest. Számtalan vicces grafika is készült már arról, hogy ha valaki letölt egy filmet, akkor elkezdi nézni, minden nehézség nélkül, míg egy DVD esetében a számtalan, áttekerhetetlen reklám és figyelmeztetés miatt sokaknak el is megy a kedve a filmtől. A legtöbben amellett érvelnek, hogy a kalózkodásra a megoldás az, hogy végre tegyék a filmeket a kiadók normálisan letölthetővé, elérhető áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik