Tudomány

10 éve döntött rekordot a Nasdaq

2000 március 10-én rekordott döntött a technológiai részvényeket magába foglaló Nasdaq index.

A tegnapi záráskor 2340 ponton álló Nasdaq sosem volt képes ezt a szintet újra elérni.

A 2000-es években javában zajlott a jelenség, amelyet később csak dotkom-lufiként aposztrofált mindenki. A különböző befektetési társaságok gyakorlatilag számolatlanul vásárolták a megkérdőjelezhető üzleti modellel rendelkező, induló netes cégek részvényeit.

Az elemzők olyannyira optimisták voltak, hogy nem egy közülük 36 000, 40 000, vagy akár 100 000 pontos Dow Jones indexet sem tartott elképzelhetetlennek.

Még az iparban dolgozó szakemberek, mint a GE, vagy az IBM vezérigazgatója is így fogalmaztak, hogy ez egy forradalom, miközben Alan Greenspan, a FED elnöke már 1999-ben figyelmeztetett arra, hogy lufi van kialakulóban. “Nem igazán tudjuk, hogy működik a rendszer. Ez valami teljesen új. A régi modellek nem működnek” – óvott a túlzott optimizmustól a FED elnöke.

A folytatás ma már történelem. A dotkom-lufinak nevezett jelenség kipukkadt, a Nasdaq és a Dow Jones sosem látott mélységekbe zuhant, nehéz helyzetbe hozva még az olyan jól prosperáló cégeket is, mint az IBM, az Amazon, vagy a HP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik