Tudomány

Adattolvaj a Facebook alapítója?

Egy újságíró adattolvajlással gyanúsítja Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját. A közösségi oldalnak több százmillió felhasználója van, akik az adataikat is megadták.
Kapcsolódó cikkek

A Business Insider újságírója, Nicholas Carlson egy tavalyi ügy nyomán kezdett utánajárni Zuckerberg viselt dolgainak. Az elkészült cikksorozat komoly visszhangot váltott ki, mert a cikkek szerzője azzal vádolja a legfiatalabb milliárdost, hogy törvénytelen módszerekkel szerzett magának üzleti előnyöket.

Tavaly, több évig tartó pereskedés után a Facebook 65 millió dollárt fizetett ki a ConnectU közösségi oldalnak, amellyel tulajdonképpen beismerték, hogy az alapító valóban lopta az ötletet. Ennek az ügynek a nyomán kezdett el Carlson utánajárni a Facebook keletkezési körülményeinek és megdöbbentő felfedezéseket tett.

Már az egyetemen kitört a háború a HarvardConnection és a theFacebook között, az előbbi készítői már akkor lopással vádolták az utóbbi alapítóját. Az egyetemi lap, a The Crimson vizsgálódni kezdett, amelynek nem lehetett tudni a végkimenetelét. A vádak szerint ekkor Mark Zuckerberg felajánlotta az újságíróknak, teszteljék az akkor még theFacebook nevű oldalt, majd a rendszer adminisztrátoraként megszerezte az adataikat és a levelesládájukban kutakodott, hogy mire jutottak az oknyomozás során.

A másik eset is ezekhez az ügyekhez kapcsolódik: a már igen népszerű Facebook vezetője továbbra is aggódott, hogy konkurensei árthatnak neki, így állítólag feltörte a másik rendszert, képeket változtatott meg, átírta az adatvédelmi beállításokat egyeseknél, valamint több fiókot deaktivált.

A Facebook természetesen az összes vádat tagadja, mondván, ez csak egy lejárató kampány Mark Zuckerberg ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik