Tudomány

99 éve : Nemzetközi Nőnap (1911)

New York, március 8. - 1857-ben ezen a napon 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és az emberibb munkafeltételekért.

Az 1866-os I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. 1910-ben a német szociáldemokrata Clara Zetkin felszólalása nyomán határozat született arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak.

1911 márciusában Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban már nemzetközi nőnapot tartottak. Az első világháború előestéjén, 1913-ban és 1914-ben Európa asszonyai kontinens-szerte békefelvonulásokat tartottak. 1917. március 8-án az Oroszországban kenyérért és békéért tüntető nők is szerepet játszottak abban, hogy II. Miklós cár lemondott és polgári kormány alakult, mely a nőknek is szavazójogot biztosított.

A munkásmozgalmi jelleg idővel lekopott az eseményről. Ma már a férfiak e nap alkalmából virággal és kis ajándékokkal lepik meg édesanyjukat, feleségüket, barátnőjüket, kollégáikat, lányukat; bizonyos országokban pedig a gyerekek is felköszöntik édesanyjukat és nagymamájukat.
Magyarországon 1914 óta ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot.

Ajánlott linkek:

Nemzetközi Nőnap
A Reuters képgyűjteménye

Ajánlott videó

Olvasói sztorik