Tudomány

Aktivizálódnak a kamcsatkai vulkánok

Kamcsatkán a Sivelucs és a Kljucsevszkaja vulkánok kitörőben vannak: az utóbbiból csütörtökön hét kilométer magas, gőzből és gázokból álló oszlop tört az égre, nyugati lejtőjén láva folyik, és a kráterből "bombák" repülnek 300 méteres magasságba.

Mindezt Olga Girina, a vulkánkitörések esetén intézkedni hivatott helyi kutatócsoport vezetője mondta el az Interfax hírügynökségnek.

A Kljucsevszkaja Szopka aktivitása az orosz tudományos akadémia illetékes intézete szerint egész héten meghaladta a szokásos háttérszintet, és folyamatosan érzékelhető volt a vulkanikus rezgés – tette hozzá.

A Kljucsevszkajától 80 kilométerre északra lévő Sivelucs hat kilométer magas hamufelhőt bocsátott ki, amely 130 kilométer hosszúságban terült el a táj felett, és rozsdás színű hamuval takarta be a hozzá legközelebb eső Kljucsi települést.

Girina hangsúlyozta, hogy a környéken élő embereket egyelőre nem fenyegeti veszély, de a vulkánok aktivitását folyamatosan figyelik.

A Sivelucs a legészakabbi működő vulkán Kamcsatkán, s a két vulkán közé épült Kljucsi település, ahol mintegy 5000 ember él, 45 kilométerre van a hegytől. A Kljucsevszkaja 4750 méterével az egész eurázsiai térség legmagasabb működő vulkánja, Kljucsi 30 kilométerre van tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik