Tudomány

Hulladékból fűtés

Számtalan módja van a hulladék felhasználásának, ezek közül mutat be egyet a ZöldMáté weboldal. A kiürült sörösdobozokból készülő napkollektor egy négyzetmétere akár 6000 Ft megtakarítást is jelenthet a fűtési szezonban.

Akinek van egy kis kézügyessége, az a Sörkollektor oldal üzemeltetője, Horváth Zoltán szerint könnyedén el tudja készíteni a saját napkollektorát.

Az oldal térképen is követhetővé teszi, hogy hány ilyen technológiával készült nap kollektor készült el, jelenleg több, mint 300 van már üzemben, ez a szám átlagosan napi 20-30cal nő.

A kollektort leginkább a fűtés kiegészítésére használják, hiszen meleg levegőt állít elő. A napsugarakat elnyelő réteggel bevont hőcsövek nem csak szikrázó napsütés, hanem borult idő esetén is működnek, azonban viharban és éjszaka természetesen nem működnek. Az időjárástól függ a kollektor teljesítménye, a számítások alapján átlagosan 6000 Ft fűtésköltség spórolható meg 1 m2 kollektor felszerelésével, azonban a méret nem növelhető korlátlanul.

A három éve működő oldalnak jelen pillanatban havi 70-80 ezer látogatója van. Külföldről is rátalálnak az oldalra és akad olyan is, aki a nyelvi akadályok ellenére regsiztrál és tag lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik