Tudomány

Az AMD 6 maggal hódít

Az AMD, amelyik az Intel mellett az egyetlen jelentős processzorgyártó a személyi számítógépek piacán, 2010 második negyedévében dobja piacra új, hat magos asztali processzorait.

A Thuban kódnevű processzorok a végső keresztségben Phenom X6 néven fognak megjelenni, szám szerint négy darab: a T1057, a T1035 és két fajta T1055. Hőkibocsájtásuk órajeltől függően 95 vagy 125W lehet.

Az új Phenomok, hasonlóan az Intel nemrég bevezetett Turbo Boost funkciójához, képesek lesznek dinamikus órajel-szabályozásra. Ez azt jelenti, hogy a processzor maga dönti el, hogy mekkora az órajele, annak függvényében, hogy hány mag és mennyire van leterhelve. Így adott hőkibocsájtás mellett ha csak például egy magot használ egy adott szoftver, akkor annak a magnak alaposan meg lehet emelni az órajelét, míg a többi nem dolgozik. Sajnos a proceszormagok számának növekedését a szoftverek nem követték igazán, így ma is számtalan olyan program van, ami csak egy magon fut és a teljesítménye csupán az órajeltől függ: ezeket tudja igazán jól kiszolgálni az új technológia. A T1055 jelzésű modellből a jelzett két fajta várhatóan a maximális hőkibocsájtásban tér el egymástól (95 és 125W), így a második képes lesz jobban megemelni az órajelét.

Pontos adatokról (cache mérete, órajel) és árakról még nem lehet tudni, azonban ismerve a gyártó árképzését, nem valószínű, hogy nagyon drágák lennének az új termékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik