Tudomány

Megváltozik a békák neme a növényvédőszertől

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapja számolt be arról a kutatásról, amely az atrazin nevű növényvédőszer hatását vizsgálta a kétéltűekre.

Az atrazin az egyik leggyakrabban használt növényvédőszer a világon, csak az USA-ban évi 36 ezer tonnát használnak fel belőle. A szer a vizek körforgásába kerülve bejut a gerinces élőlények szervezetébe és ott, a dózistól függően, hormonzavarokat okozhat. A legnagyobb veszélyben a kétéltűek vannak, amelykre egészen kis mennyiségben is veszélyes a szer.

A kutatók a vizsgálat során frissen kikelt, afrikai karmosbéka-ebihalakat neveltek atrazinos vízben. A békákat speciálisan tenyésztették, így az állatok szervezetében bekövetkező változásokat egyértelműen a hormonzavarokra tudták visszavezetni.

A negyven, ivarérett kort elért állatból 36 esetében külsőleg minden rendben találtak, azonban a tesztoszteron-szintjük igen alacsony volt., ezért az ivarmirigyeik mérete is csökkent. Négy állat teljesen elnőiesedett, ráadásul újdonságként hatott, hogy ez az átalakulás véglegesnek bizonyult. A négyből két béka sikeresen párosodott is egészséges hímekkel és életképes petéket rajtak le, amelyek azonban kifejlődve mind hímnek bizonyultak.

A környezetünkbe egyre több olyan vegyszer kerül, amely megzavarhatja az élőlények hormonháztartását, a vízbe kerülve már csekély mértékben is veszélyes lehet az állatokra, amelyeknél öröklődési, fejlődési rendellenességet okozhat. Miután ezek a vegyületek igen nehezen szűrhetők (köztük van a fogamzásgátló is), az embereknél is okozhatnak problémákat: rontja a sperma minőségét, valamint növeli egyes ráktípusok kockázatát.

Magyarországon szerencsére az atrazin alapú szereket már nem használják, így a vizsgálatok alapján a maradékaik és a bomlástermékeik is eltűntek a vizeinkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik