Videó: robotkarok kapták el a levegőben az óriási űrrakétát

A SpaceX bravúros tesztrepülést hajtott végre.

Sikeresen végrehajtották vasárnap a világ legnagyobb űrrakétája, a Starship ötödik tesztrepülését – írja az MTI. A hordozórakétából és űrhajóból álló újgenerációs szupernehéz rakétarendszert a SpaceX dél-texasi űrközpontjából indították, ahogy az élő közvetítésben látható volt.

Az űrvállalat hosszú távú célja, hogy embereket juttasson a Holdra, majd a Marsra a Starship segítségével.

A 120 méternél nagyobb űrrakéta egyórás repülést hajtott végre, a hordozórakétát most először próbálták az indítóállványhoz visszairányítani a levegőből, ami sikerült is. Amint a The Guardian beszámolt róla, a 70 méteres rakétát két pár robotkar kapta el.

A korábbi tesztek változó sikerrel jártak: az első próbaindítás során 2023 áprilisában az egész rakétaegység néhány perc elteltével felrobbant. A második próbálkozás közben, 2023 novemberében ugyan sikerült az alsó fokozatnak leválnia, a felső pedig tovább is repült, de aztán mindkettő felrobbant.

A harmadik teszt alkalmával, idén márciusban a Starshipnek sikerült elérnie a világűrt, de a próbarepülést ez alkalommal sem tudta sikeresen lezárni: feltehetőleg szétesett. A negyedik útja júniusban az első sikeres repülése volt, ekkor  megpróbált leszállni is, ez viszont nem a tervek szerint sült el. Amikor visszatért a légkörbe, a hőhatás miatt az eszköz több eleme levált, de működőképes maradt, és az Indiai-óceán vizében érte el a felszínt.

A Starship úgy lett tervezve, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható legyen, és több mint 100 tonna rakományt lehessen szállítani vele az űrbe.

Kapcsolódó
Musk néhány éven belül embereket küldene a Marshoz
A milliárdos szerint már 2026-ban elérheti a Starship nevű űreszköz a vörös bolygót.