Tech

Szemgolyószerű bolygót találtak az űrben

B. Gougeon, UdeM
B. Gougeon, UdeM

Csupán 2017-ben fedezték fel az LHS-1140b jelzésű exobolygót, amely nagyjából 40 fényévnyire helyezkedik el a Földtől. Egy friss kutatás szerint a bolygó felszínét egy befagyott óceán borítja, és csupán egyetlen 4000 kilométeres átmérőjű, íriszszerű régióban látható folyékony víz, írja a ScienceAlert.

Emiatt úgy néz ki, mint egy óriási szemgolyó az űrben.

Az LHS-1140b sugara körülbelül 1,73-szorosa a Földének, a tömege pedig 5,6-szorosa. A kutatók szerint az égitest sokkal közelebb kering csillagához, mint a Föld, és nagyjából 25 nap alatt halad végig a teljes pályán.

Ám az exobolygó nem egy Naphoz hasonló csillag körül kering, hanem egy hűvös vörös törpe körül. A bolygónak pedig kötött a tengely körüli forgása, így mindig ugyanaz a fele mutat a csillag felé – csakúgy, mint ahogy mi sem látjuk soha a Hold túlsó oldalát.

Új dolgok derültek ki

Az, hogy a bolygó a lakható övezetben van, nem jelenti automatikusan azt, hogy megvannak az élet fennmaradásához szükséges feltételek is. Annak érdekében, hogy többet megtudjunk az LHS-1140b működéséről, a légkörbe is betekintést kellett szereznie Charles Cadieux-nak a Montreali Egyetem kutatóival, a JWST képességeit kihasználva.

A szakértőknek sikerült megállapítaniuk a nitrogén jelenlétét, amely a Föld légkörének meghatározó összetevője. Ennek jelenléte másodlagos légkörre utal, ami azt jelenti, hogy az exobolygó születése után alakult ki, nem pedig azzal együtt.

A LHS-1140b-ről az is kiderült, hogy 5,9 grammos köbcentiméterenkénti sűrűséggel bír, így nem elég sűrű ahhoz, hogy tisztán sziklákból álljon.

Mivel kötött az égitest tengely körüli forgása, a csillaggal állandóan ellentétes oldala elég hideg ahhoz, hogy megfagyjon. Csak a közvetlenül a csillaggal szemben lévő foltot éri elég sugárzás ahhoz, hogy felolvadjon a jég. Ebben a foltban a víz felszíni hőmérséklete elérheti a 20 Celsius-fokot is – ami megfelelő egy virágzó tengeri ökoszisztéma kialakulásához.

René Doyon, a Montreali Egyetem fizikusa szerint még legalább egy év megfigyelésre van szükségünk annak megerősítésére, hogy az LHS 1140b-nek tényleg van légköre, és valószínűleg további két-három évbe telik majd a szén-dioxid kimutatása.

Kapcsolódó
Záptojás szagú bolygó kering a távoli űrben
Légköre főleg egy szellentéskor is kibocsátásra kerülő gázból áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik