Tech

Betiltanak egy orosz vírusirtót Amerikában

Budrul Chukrut / SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Budrul Chukrut / SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Betiltják egy orosz vírusirtókat gyártó cég termékeinek forgalmazását az Egyesült Államokban – írja az MTI. Az intézkedés július 20-án lép életebe, szeptember 29-étől pedig a Kaspersky Lab új frissítéseket sem adhat ki korábbi ügyfeleinek.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint a Kaspersky víruskereső szoftverek nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra, mivel az orosz kormány befolyásolhatja vagy irányíthatja a cég műveleteit.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint Oroszország újra és újra megmutatta, hogy megvan a képessége és szándéka arra, hogy kihasználják az orosz vállalatokat, például a Kaspersky Labot, hogy érzékeny amerikai információkat gyűjtsenek, ezért továbbra is minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelme érdekében.

A minisztérium azt javasolja a Kaspersky szoftvereket használó magánszemélyeknek és vállalatokat, hogy inkább válasszák másik cégek programjait, ezzel megelőzhetik személyes vagy más érzékeny adatok esetleges kiszivárgását. A használatban lévő Kaspersky-termékeket és -szolgáltatásokat továbbra is használó vállalatokat és magánszemélyeket nem sújtja semmilyen szankció, de vállalniuk kell az így keletkező kockázatokat.

A tilalomra reagálva a Kaspersky szóvivője azt mondta, hogy a vállalat szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium a jelenlegi geopolitikai légkör és elméleti aggályok alapján hozta meg döntését, nem pedig a Kaspersky termékeinek és szolgáltatásainak átfogó értékelése alapján.

Kapcsolódó
A német kiberbiztonsági hatóság szerint ne használjuk az orosz Kaspersky antivírust
A Kaspersky szerint politikai támadásról van szó, a szoftverei biztonságosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik