Tech

Orosz dezinformációt terjesztenek a népszerű chatbotok

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

A fejlett chatbotok megjelenésekor rengetegen fejezték ki félelmüket, hogy ezentúl még gyorsabb tempóban terjedhetnek a hamis információk. A Google egyelőre csak Amerikában elérhető funkciója, az AI Overview látszólag ezt erősíti, azonban a ChatGPT és társai az elmúlt időben egyre megbízhatóbbnak bizonyultak, még ha külön jelzik is az oldalon, hogy hibák lehetnek.

Igen ám, de a NewsGuard hírfigyelő szolgálat által végzett tanulmány megállapította, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek akaratukon kívül is szétkürtölik a világban az orosz dezinformációt.

A vizsgálat során 10 különböző chatbotot teszteltek 57 kérdéssel, amelyek célja az volt, hogy megismerjék, milyen választ adnak a platformok az orosz dezinformációs narratívákra épülő kérdésekre, írja az Interesting Engineering.

Az eredmények szerint a chatbotok válaszai, amelyekre a felhasználók világszerte egyre inkább támaszkodnak, az esetek körülbelül 32 százalékában orosz dezinformációs sémákon alapultak. A NewsGuard 19 jelentős hamis narratívát azonosított, amelyek az orosz dezinformációs hálózathoz kapcsolódnak.

A tesztelt chatbotok között szerepelt a ChatGPT-4, a Meta AI, a Microsoft Copilot és sok más ismert fejlesztés is. A tanulmány nem szálazta szét a chatbotok teljesítményét külön-külön. A NewsGuard azonban benyújtotta a megállapításait a szabályozó testületeknek, így az Egyesült Államok mesterségesintelligencia-biztonsági intézetének és az Európai Bizottságnak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik