Tech

Ez az alkalmazás macskaéleteket menthet

beavera / Getty Images
beavera / Getty Images

A japán Nihon Egyetem és a Careology vállalat kutatói közösen kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia alkalmazást, amely a macskákról készült kép alapján több mint 95 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy vannak-e fájdalmai a házikedvencnek, írja a SkyNews.

A CatsMe! nevű alkalmazást 6000 macskákról készült kép felhasználásával képezték ki, és a fejlesztők szerint alig van olyan, hogy téved. A Nihon Egyetem Állatorvosi Központjának kutatói elmondták, hogy a hozzájuk hasonló állatorvosok bizonyos fokig meg tudják mondani, hogy egy állatnak vannak-e fájdalmai vagy sem, de a képzettséggel nem rendelkező gazdiknak ez sokkal nehezebb feladat.

Az idős macskák több mint 70 százalékának vannak ízületi gyulladásai vagy fájdalmai, de valójában csak 2 százalékuk kerül kórházba

– mondta szemléltetőül az egyetem kutatója.

Márpedig a házi kedvencek nagyon népszerűek az országban: a Japan Pet Food Association becslése szerint tavaly csaknem 16 millió macska és kutya volt az országban, ami több, mint ahány 15 év alatti gyermek volt Japánban. Emiatt nem meglepő, hogy népszerű az alkalmazás: több mint 230 ezer ember vette már igénybe tavalyi indulása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik