Tech

Bekapcsolták a világ legnagyobb naperőművét

Costfoto/NurPhoto via Getty Images
Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Kínában bekapcsolták a világ legnagyobb naperőművét. Az északnyugat-hszincsiangi sivatagban, 13 333 hektáron elterülő létesítmény egy kis országot is képes lenne önállóan ellátni, írja az IFLScience.

Az északnyugati ujgur régió fővárosában, Ürümcsi sivatagos területén található létesítmény 3,5 gigawatt kapacitással bír, és a várakozások szerint évente mintegy 6,09 milliárd kilowattóra (kWh) energiát termel majd. Ez elég lenne egy olyan ország ellátásához, mint Kamerun vagy Laosz.

Kínában nem egyedülálló ez a projekt, az állampárt ugyanis elképesztő pénzeket fektet az ország energiamixének új alapokra történő áthelyezésére, a megújuló energiára történő átállásra. „Kína 2023-ban annyi napelemet állított üzembe, mint a világ többi országa együtt 2022-ben” – mutatott rá a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a 2023 januári jelentésében.

Az ügynökség szerint Kína jó úton halad afelé, hogy 2030-ra Kína villamosenergia-termelésének csaknem fele megújuló energiaforrásokból származzon. A nettó nulla kibocsátás céldátuma 2060.

Az elhelyezés sem véletlen, ugyanis a két eddigi legnagyobb működő létesítmény eddig is Nyugat-Kínában volt. Ennek oka, hogy a gyéren lakott, bőséges napsütéssel és széllel rendelkező Hszincsiang régió a megújuló energiatermelés központjává vált az országban. Emellett azonban fontos olaj- és ásványkincs lelőhelyként is számon tartják a régiót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik