Tech

Drónnal vittek oxigénpalackot az Everestre

Milo Zanecchia/ Ascent Xmedia / Getty Images
Milo Zanecchia/ Ascent Xmedia / Getty Images

Megérkezett az első drónszállítmány a hegymászóknak a Mount Everestre, írja az IFLScience. A szállítást a DJI drónja vitte véghez, együttműködve a nepáli Airlifttel, a 8KRAW videógyártó céggel és helyi idegenvezetőkkel. Maga a drón egy FlyCart 30-as modell volt, amelynek maximális teherbírása 15 kilogramm.

A teszt során a drónnak három oxigénpalackot és egy 1,5 kilogrammos csomagot kellett vinnie az Everest alaptáborából az 1-es táborba, majd a hulladékkal vissza.

Ez előbbi 5300 méteres magasságban, míg utóbbi 6000 méteren található. Ez különösen megterhelő lenne az emberi szervezetnek a kevés oxigén miatt, valamint a sokak haláláért felelős Khumbu-jégesés miatt.

Azok az emberek, akik nehézségeket tapasztalnak a hegy ezen szakaszán, utánpótlásra és támogatásra szorulhatnak, amíg biztonságosan le tudnak ereszkedni, vagy amíg a hegyi mentőcsapatok meg nem találják őket. A drónok segítségével történő ellátás fontos lépés a hegymászók biztonságának javításában.

Emellett a fenti területek tisztítását is forradalmasíthatják a nagyteljesítményű drónok, nem mellesleg rengeteg serpa életét is megmenthetik. A teszt sikere nyomán a nepáli kormány szerződést is kötött egy helyi drónszolgáltató céggel, amely drónszállítást indít majd az Everestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik