Tech

Űrliftet építene 2050-re egy japán cég

VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Űrliftet készítene egy japán cég – számolt be róla a Business Insider. A tervek szerint az építmény a mai módszereknél sokkal gyorsabban juttathatna emberek a világűrbe és akár a Marsra jutás idejét is a felére csökkentheti: a becslések szerint a vörös bolygó 6-8 hónap helyet 3-4 hónap alatt is elérhető lenne.

Az űrlift koncepciója nem új elképzelés, a japán Obayashi Corporation nevű vállalat, amely a világ legmagasabb szabadon álló tornyának megépítéséről híres, már 2012-ben megfogalmazta egy ilyen eszköz létrehozását. Akkor arról beszéltek, hogy 2025-ben kezdhetik meg az építését, amelynek költségét 100 milliárd dollárra becsülték, tervezett befejezését pedig 2050-re tették. A Business Insider megkeresésre a cég egyik munkatársa arról számolt be, hogy előzetes elképzeléseikkel szemben nem valószínű, hogy jövőre elkezdődne az építkezés, ám a projektet nem vetették el, jelenleg is aktívan dolgoznak a megvalósításán.

Azon máig vitatkoznak a szakértők, hogy a jelenlegi technológiával egyáltalán megépíthető-e egy űrlift, de ma már sok tudós támogatja az ötletet. Az emberek és tárgyak űrbe juttatása rendkívül költséges folyamat, a NASA Artemis-küldetései például kilövésenkét mintegy 4 milliárd dollárba kerülnek. Ennek egyik oka a hihetetlen mennyiségű üzemanyag, amely a rakéták meghajtásához szükséges, ezt spórolhatnánk meg az űrlifttel.

Az Obayashi Corporation tervei szerint az űrlift elektromágneses járművek segítségével juttatná a rakományokat és az embereket a Földön kívülre. Ezeket a gépeket napenergia vagy mikrohullámok hajtanák meg, költsége pedig nagyjából szállított kilogrammonként 125 dollár lenne. Ráadásul az űrlift üzemeltetése biztonságosabb lenne és kevesebb károsanyagkibocsátással is járna a rakétákhoz képest. 

Megvalósítása viszont számos akadályba ütközik. Először is kérdéses, hogy miből lehetne megépíteni. Egyértelmű, hogy nagyon ellenálló anyagra lenne hozzá szükség, például acélra, azonban a Föld teljes készlete sem tudna annyi acéllal szolgálni, amennyire egy ilyen építményhez szükség lenne. Éppen ezért a kutatóknak egy teljesen új anyagot kellene létrehozniuk ahhoz, hogy megvalósíthassák a terveket.

A nehézségek ellenére viszont az Obayashi Corporation továbbra is a 2050-es megvalósítást tekinti célnak, ami azért is valószínűtlen, mert az építkezés mintegy 25 évet venne igénybe.

Kapcsolódó
50 millió forintért egy hatalmas ballonnal mehetünk az űrbe
A fényűzésnek sem kell feltétlen szennyeznie a bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik