Tech

Kikerült a netre a Google szennyese

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Nincs minden rendben a Google háza táján az elmúlt időszakban: az AI Overview égbekiáltó hibái után a múlt heti szivárogtatás sem tett jót a cég hírnevének, most pedig egy újabb, eddig ismeretlen információkupac látott napvilágot. A 404 Mediához eljutott iratok hat év potenciális adatvédelmi és biztonsági incidenseit tartalmazza, és betekintést enged abba, hogyan kezeli ezeket a techóriás.

Az anonim informátor által a szerkesztőséghez eljuttatott információk hitelességét a Google is megerősítette. A cég a 404 Mediának azt nyilatkozta, minden alkalmazottjuknak lehetősége van arra, hogy jelentse a szolgáltatásaik hibáit, amelyeket aztán rendbe tehetnek a dedikált csapatok. A nyilvánosságra került adatbázisban ilyen, belsős hálózaton lebonyolított beszélgetéseket találtak 2018 előttről. Az itt tárgyalt problémák nagyrészt kevés embert érintettek, vagy gyorsan megoldották a gondot, ezért nincs is nagy relevanciájuk.

Vannak azonban közérdeklődésre számot tartó incidensek is, amelyek közül harmincra kérdeztek rá a Google-nél.

Ilyen például, hogy 2016-ban a Google Street View utcákon megjelenő szövegek rögzítésére használt rendszerei a rendszámtáblák tartalmát is lementette és eltárolta, így a cégnek akaratán kívül is lett egy tetemes méretű adatbázisa, geolokációs adatokkal kiegészítve. Azt nem tudni, hogy történhetett meg ez, ugyanis a rendszámtáblákat kivételként kezeli a rendszer, az adatokat azonban később törölték.

A Telex szerint egy másik esetben a Google által 2018-ban felvásárolt, Socratic nevű tanulós alkalmazás több mint egymillió felhasználójának lehetett nyilvánosan megnézni az emailcímét a Socratic.org forráskódjában, emellett pedig a tartózkodási helyük, valamint az IP-címük is veszélyben lehetett. Ezt a problémát a felvásárlás 2019-es véglegesítésével elhárították, azonban az adatok így is több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak.

Az is előfordult, hogy véletlenül nagyjából ezer gyerek beszédét rögzítették egy órán át.

A sornak azonban itt még nincs vége. A Waze telekocsi-funkciója például kiszivárogtatta a felhasználók utazásait és lakcímét, a YouTube pedig a törölt megtekintési előzmények alapján is tett ajánlásokat, pedig ezt kifejezetten tiltja a szabályzata –, sőt egy ideig a privátra vagy nem listázottra állított YouTube-videók is megjelenhettek nyilvánosan. A Google közlése szerint ezeket a hibákat azóta megoldották.

Kapcsolódó
Hétpecsétes titkokat is felfed a Google valaha volt egyik legnagyobb szivárgása
A Google mindeddig szigorúan titkolta, mi alapján rendezi el a keresőjében a tartalmakat, azonban egy 2500 oldalas kiszivárgott dokumentum rengeteg titkot elárul a SEO-szakértők szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik