Tech

Napokon belül itthon is elérhető lesz a Google fontos újdonsága

Hamarosan Magyarországon is elindul a Google új Készülékkereső-hálózata.

A Google április 8-án indította el az Egyesült Államokban és Kanadában az évek óta létező Find My Device szolgáltatásuk továbbfejlesztett verzióját, amivel immár (az Apple-féle Lokátor alkalmazáshoz hasonlóan) az internetre nem csatlakozó készülékek helyzetét is be lehet mérni. A hálózat (a cég állítása szerint) egymilliárdnál is több, Android 9-et vagy annál újabb operációs rendszert futtató eszköz közreműködésével képes meghatározni a kallódó eszközök helyzetét és

a magyarul Készülékkereső-hálózatra keresztelt szolgáltatás napokon belül elérhető lesz Magyarországon is.

Erre utal legalábbis, hogy a Google június első hétvégéjén e-mailben elkezdte kiértesíteni a magyar felhasználókat a funkció rövid időn belül esedékes indulásáról.

A Készülékkeresővel jelenleg akkor tudja meghatározni eszközei helyét, ha csatlakoznak az internethez. Az új Készülékkereső-hálózattal akár offline állapotú eszközeit is megkeresheti majd. Emellett a Gyors párosítást használó kompatibilis tartozékokat is meg tudja majd keresni, amikor nem csatlakoznak az eszközéhez. Ilyen tartozékok például a kompatibilis fülhallgatók és fejhallgatók, valamint a pénztárcákra, kulcsokra vagy kerékpárokra rögzíthető követőeszközök is.

– olvasható a vállalat levelében.

De hogyan működik?

A technológia lényege, hogy az eszközeink a Bluetooth Low Energy (BLE) megoldást használva jelet bocsátanak ki, folyamatosan közvetítve a kütyü azonosítóját. Ezt érzékelik más kütyük (elég csak egy kompatibilis okostelefonnal a zsebünkben elsétálni az eszköz hatósugarán belül), a beérkező adat a mobilnetnek hála titkosítva felkerül a felhőbe, a Készülékkereső szolgáltatás és internetkapcsolat birtokában pedig elég pontosan, konkrétan egy térképen látható hol található épp az eszközünk.

A helyadatokat titkosítja a rendszer az Android-eszközökhöz tartozó PIN-kód, minta vagy jelszó használatával. A követett kütyük csak a felhasználó és azon személyek számára láthatók, akikkel meg lettek osztva az eszközök a Készülékkeresőben. A Google állítása szerint nem látja és nem használja más célokra a helyadatokat.

Ha valaki viszont egyáltalán nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, ide kattintva már előre, és később bármikor leiratkozhat a lehetőségről.

Az egymilliárd kompatibilis eszközre támasztkodó hálózat újdonsága továbbá, hogy a frissítésnek hála a mobilok akár offline módban is megtalálhatók lesznek, a tavaly ősszel debütált a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro okostelefonok esetében pedig akkor is látható lesz a helyzet, ha a készülékek ki vannak kapcsolva, vagy lemerült az akkumulátoruk.

Bár ez a lehetőség egyelőre csak a Google 2023-as csúcskészülékeire vonatkozik, a vállalat beharangozó blogposztjának szövegezése arra enged következtetni, hogy a jövőben más, a szükséges hardverrel rendelkező (kezdetben felsőkategóriás) androidos eszközök is megtalálhatók lesznek kikapcsolt vagy lemerült állapotban.

Nem csak a Google eszközeivel kompatibilis

Fontos továbbá, hogy a Készülékkereső szolgáltatás egyre több nem a Google által gyártott nyomkövetővel és egyéb eszközzel lesz kompatibilis. Május óta a Chipolo és Pebblebee termékek is nyomonkövethetők a Google hálózatán keresztül, az év további részében pedig a Jio, az eufy és a Motorola is piacra dob a szolgáltatással együttműködő kütyüket. Az Apple ökoszisztémájához hasonlóan ráadásul nemcsak direkt erre a célra fejlesztett, táskákra, kulcscsomókra és egyéb használati tárgyakra aggatható nyomkövetők lesznek lekövethetők a hálózattal, de olyan fülhallgatók is, mint például a JBL Tour Pro 2, a JBL Tour One M2 vagy éppen a Sony WH-1000XM5.

A kompatibilis eszközök listája pedig a jövőben biztos, hogy jelentősen bővülni fog.

Az elhagyott eszközök jelét befogó készülék helyadatait természetesen végpontok közötti titkosítás védi, és a szolgáltatás egyik további újdonsága, hogy ezentúl beállíthatók lesznek olyan privát helyszínek, ahol nem fog működni a készülékkeresés.

Az alma is riaszt

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a Google fejlesztését már az Apple is beépítette az iOS 17.5 frissítésbe, így nemcsak az androidos, de az almás eszközök is tudják jelezni a felhasználók számára, ha egy ismeretlen, de a Készülékkereső-hálózat szolgáltatással kompatibilis eszköz mozog velük együtt.

Kapcsolódó
Hasznosak, de könnyen ellenünk fordíthatók a modern kütyük
Amennyire egyszerű használni őket, annyira könnyű visszaélni velük – akár a tudtunkon kívül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik