Tech

Videón látható, ahogy űrrakétát bocsátanak fel egy kínai hajóról

Li Chao / XINHUA / Xinhua via AFP
Li Chao / XINHUA / Xinhua via AFP

Egy kínai kereskedelmi hordozórakéta-vállalat május 29-én négy műholdat állított pályára a Ceres-1 rakétával – írja a Space.com. Az űreszközt egy hajón lévő platformról bocsátották fel a kelet-kínai Santung tartomány partjainál.

A fedélzeten a Tianqi 25-28 műholdak utaztak, amelyek a pekingi székhelyű Guodian Gaoke vállalat számára tervezett, a dolgok internetjét (Iot) támogató flotta részei. A műholdakat 850 kilométer magasságú, alacsony Föld körüli pályára bocsátották.

Ez volt a négyfokozatú Ceres-1 12. missziója, egyben a második tengeri indítása.

A Galactic Energy cég a Beautiful World kódnevet adta a küldetésnek, amelyet a Sina Weibo közösségi médiaplatform szponzorált. A Galactic Energy Haijangban építette ki az alternatív felbocsátási lehetőséget.

A vállalat egyike a számos kínai kereskedelmi indítócégnek. Idén további négy Ceres-1 fog útra kelni a tengerről, emellett a szárazföldről is végeznek majd felbocsátást. A Galactic Energy célja, hogy még ebben az évben elindítsa első folyékony hajtóanyagú rakétáját, a Pallas-1-et is, amelynek első fokozata újrahasznosítható lesz.

A szerdai indítás volt Kína 25. orbitális küldetése 2024-ben. Az ázsiai országban 2024-ben mintegy száz indítást terveznek, köztük nagyjából 30 lesz kereskedelmi missziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik